Pět schůzek a dva měsíce času měli žatečtí zastupitelé na dohodu o dalším fungování města. Už několikátou dohodu proto, že všechny předešlé varianty od loňských podzimních voleb skončily fiaskem. Výsledek? Dohoda zatím žádná není. Politici na ni mají ještě týden, do červnového jednání zastupitelů. Hlasy z obou znesvářených táborů ale příliš smířlivé nejsou a osud volby městských radních je nejasný.

„Zatím jsme se nedohodli. Ještě budeme dál jednat," potvrdil informace Deníku po páté schůzce, která proběhla nyní v pondělí 15. června, současný žatecký místostarosta Jaroslav Špička (Volba pro město). „Dohoda zatím není. Další setkání máme příští pondělí," uvedl shodně Miroslav Šramota (zvolen za ČSSD), zástupce druhého tábora.

Sečteno, podtrženo, za dva měsíce a po pěti schůzkách nenašli žatečtí zastupitelé shodu na další podobě vedení města. Obě skupiny se nedokázaly dohodnout, kdo v radě města zasedne. Pokud se neshodnou, neví zatím nikdo, kam bude „kráčet" Žatec dál a pod jakým vedením. Pokud se totiž do schůze zastupitelů neutvoří nějaká koalice, není jasné ani to, zda i současná starostka Hamousová a místostarosta Špička budou mít potřebnou většinu k vládnutí.

Bez kompromisu to nepůjde

Podle informací Deníku zatím žatečtí politici jednají hlavně o dvou návrzích. Každý tábor ale údajně prosazuje stále ten svůj a odmítá uznat návrh oponentův či přijmout jakékoli kompromisy. Ke shodě se zastupitelé prý zatím neblíží.

Jedna možnost, kterou prosazuje levice, předpokládá rozložení sil v poměru 3:3:1. Tedy tři místa pro levici, tři pro pravici a nezávislé, jedno křeslo by pak obsadil zastupitel zvolený za Svobodné. Pravice ale namítá, že toto je pouze modifikovaná varianta 4:3 pro levici, protože je veřejně známé, že dva noví zastupitelé zvolení za Svobodné (Aleš Jelínek a Tomáš Petříček) s KSČM a ČSSD od voleb spolupracují.

Pravice by naopak údajně ráda, aby byli jen dovoleni dva zastupitelé za levici do současné rady. Zachován by tak byl poměr 4:3 pro pravici a nezávislé, který ale už dříve druhému táboru nevyhovoval a radní rezignovali.

V dubnu padla koalice

Novou dohodu musí hledat žatečtí zastupitelé právě proto, že v závěru dubna se ve městě rozpadla velmi křehká široká koalice, která ale vládla pouze tři měsíce. Složená byla z obou dlouhodobě znesvářených táborů tedy z uskupení Volba pro město starostky Zdeňky Hamousové, Unie pro sport a zdraví a SNK ED Jaroslava Hladkého na straně jedné a na druhé ze skupiny zastupitelů zvolených za ČSSD, KSČM a Svobodné. Z rady před dvěma měsíci odešli všichni tři levicoví radní, zůstali jen čtyři.

Radní, kteří rezignovali, tvrdí, že tak udělali kvůli sporům v personálních otázkách v Žatecké teplárenské, a říkali, že jsou přehlasováváni „silou". Zbylí čtyři, zvolení za pravici a nezávislé, ale naopak říkají, že to není pravda, hlasovalo se údajně vždy demokraticky, což prý dokazují zápisy z jednání. Sporných otázek bylo údajně minimum a personální otázky se ani nestačily projednat, radní prý odešli ještě předtím. Rezignace, podle „pravicového" tábora, byla účelová a předem připravená.

Aby rada, která řídí město, mohla vůbec fungovat dál, museli zastupitelé počátkem května zvolit, podle jejich slov provizorně, pátého člena - tím se stal opět Karel Krčmárik. Nyní by měli určit, kdo bude řídit město dál, dovolit radu města, ale…

Dohadování po každých volbách

Nestabilní je politická situace v Žatci dlouhodobě. Už řadu let. Téměř po každých volbách přichází dohadování a nakonec vládnutí s křehkou převahou jednoho hlasu. Po loňských komunálních volbách se ale situace ještě více vyhrotila. Od té doby se v Žatci vedení města a rada změnily několikrát.

Po říjnových volbách se nejprve v Žatci dlouho vyjednávalo, nakonec se pak utvořila překvapivá koalice ČSSD, komunistů a velmi pravicových Svobodných. Starostou se stal Aleš Jelínek a místostarostou Miroslav Šramota. Zajímavostí je, že oba byli později ze svých stran vyloučeni.

Toto vedení řídilo Žatec jen dva měsíce, proběhla petice za odstoupení Aleše Jelínka a dokonce demonstrace za účasti stovek lidí. Pád koalice nakonec ale zapříčinil překvapivě komunistický zastupitel Milan Pipal. Jako důvod tehdy uvedl, že se neplní slíbené a řekl, že chce, aby zastupitelé utvořili ve vedení města širokou shodu. Za pád koalice sklidil nevoli ve vlastní straně, která s jeho jednáním zásadně nesouhlasila.

Nová široká koalice pak ale vládla pouhé tři měsíce. Od té doby je situace opět nepřehledná a nejasná. Ani osm měsíců od voleb není v Žatci dohoda na vedení města, některá důležitá rozhodnutí, například o dalším vývoji města, se odkládají.

Nekonečné dohadování v Žatci10. a 11. října 2014 - v komunálních volbách v Žatci vítězí uskupení Volba pro město s dosavadní starostkou Zdeňkou Hamousovou. Druzí skončili komunisté a třetí sociální demokraté.

13. listopadu - na ustavující schůzi zastupitelstva je do funkce starosty překvapivě zvolen Aleš Jelínek (tehdy člen Svobodných) a místostarosta Miroslav Šramota (tehdy člen ČSSD). Třetími v koalici jsou komunisté.

17. listopadu - v Žatci proběhla demonstrace několika stovek lidí, na které obyvatelé protestovali proti nově vzniklé koalici.

15. ledna 2015 - starosta Aleš Jelínek a místostarosta Miroslav Šramota byli po 62 dnech ve funkcích zase odvoláni. Starostkou se stala Zdeňka Hamousová, místostarostou Jaroslav Špička. A to většinou jednoho hlasu, který „dodal" komunista Milan Pipal. Svůj krok odůvodnil snahou o vznik široké politické dohody ve městě.

23. ledna - vyjednavači se dohodli na budoucím uspořádání v Žatci. Zástupci levice v zastupitelstvu, tedy komunisté a sociální demokraté, mají podle ní mít v radě tři místa, ostatní subjekty kromě Svobodných čtyři. Žatec má dva místostarosty přibyl Karel Krčmárik.

23. dubna - dohoda padla, tři levicoví radní rezignovali kvůli neshodám při spolupráci v radě města.

6. května - Karel Krčmárik se stal opět členem rady města. Místostarostou ovšem už nikoli. Zbylá dvě místa v radě města zůstávají stále neobsazena.