Padající kusy fasády na ulici, špatně otevíratelná a těsnící okna, starý výtah, dožité sociální zařízení. To je jen krátký výčet současných neduhů budovy žatecké radnice.

Město Žatec proto chystá její rozsáhlou rekonstrukci. Půjde o jednu z největších jeho investic v nejbližších letech – plánované výdaje jsou 40 milionů korun. Tolik například stála rekonstrukce autobusového nádraží nebo přestavba horní části papíren na depozitář muzea.

Specialisté z firmy Strix věší sítě na žateckou radniciZdroj: Deník/Libor ŽelinskýStav vnějšího pláště budovy radnice je dokonce tak špatný, že se loni na ní objevily sítě, které mají zachytit případné kusy fasády.

Dotace až 90 procent

Jelikož je radnice nemovitou kulturní památkou a Žatec je na indikativním seznamu památek UNESCO, může město požádat o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, který podpoří revitalizaci vybraných památek. Podmínkou ale je, že město nejprve celou částku zaplatí, teprve pak mu na účet přijde případná dotace. Výše podpory může dosáhnout až 90 procent nákladů.

Pokud k rekonstrukci dojde, práce by měly probíhat v letech 2018 až 2020.

Počítá se s obnovou fasády budovy, v plánu je výměna oken, repase vstupních dveří a oprava balkonu a ochozů objektu. Rekonstrukce se dočká také střecha budovy. Uvnitř radnice se počítá třeba s výměnou výtahu a rekonstrukcí sociálního zařízení v přízemí budovy. V rámci projektu má v radniční věži vzniknout multimediální expozice. „Půjde o základní rekonstrukci budovy, nikoliv o komplexní," sdělila starostka Zdeňka Hamousová.

Radnice v Žatci byla postavena roku 1362, během doby prošla několika stavebními úpravami. Fasáda se ve větší míře naposledy opravovala před 20 lety.