Město Žatec se chystá zlepšit vzhled center všech šesti vesnic pod svou správou. Práce jsou v plánu ve Velichově, Záhoří, Trnovanech, Bezděkově, Radíčevsi a Milčevsi, radnice už má studii, jak by měly návsi v budoucnu vypadat. Vypracovali ji žatečtí architekti Jiří Vaníček a Petr Bažant, podrobnější projekty ale zatím chybějí.

Město chce úpravy realizovat po etapách. V investičním plánu na letošní rok jsou vyčleněné dva miliony korun na vypracování projektů a zahájení první etapy prací, další fáze mají následovat v příštích letech. Akce ale nepatří mezi priority města, takže se letos začne, jen pokud na to zbudou peníze.

Úpravy se dotknou zeleně, vodních ploch, komunikací i mobiliáře v centrech obcí. Počítá se s kácením stromů ve špatném stavu a nevhodných dřevin, v plánu je výsadba nové zeleně, vyčištění vodních ploch, rekonstrukce cest a umístění nového mobiliáře, například laviček.

Jehličnany a túje jsou nežádoucí

„Zásadou musí být užívání místních druhů dřevin, kterými jsou nejčastěji lípa, kaštan, javor, vrba. Naopak jehličnany a túje by se vysazovat vůbec neměly," doporučují architekti, kteří zmíněnou studii vypracovali.

Přirozeně by podle nich měla vypadat také budoucí podoba chodníků, objevit se nemají ostré line vymezené obrubníky, které vesnickému prostředí neodpovídají. Architekti také doporučují zachovat vodní plochy na návsích. „Návesní rybníčky dotvářejí obraz vesnice, je nutné je zachovat nebo obnovit a udržovat. Pozornost věnovat i zábradlí kolem vodních ploch. Vhodnou náhradou trubkového kovového zábradlí lze považovat například obílené kamenné patníky s jedním či dvěma kovovými pruty mezi sebou," uvádějí ve studii.

Práce se chystají i jinde

Ve všech vesnicích pod správou Žatce žije dohromady asi sedm stovek lidí. Město v nich kromě úpravy návsí provedlo nebo chystá i jiné investice. Nedávno nechalo například zrekonstruovat část cesty k rodinným domům v Bezděkově, letos chce opravit také komunikaci k firmě Stamil v Radíčevsi. Podobná akce, tedy rekonstrukce cesty, je v plánu i ve Velichově. V Trnovanech město opraví mostek, v Radíčevsi se připravuje rekonstrukce koryta potoka.

Nedávno nechala žatecká radnice zrestaurovat Sloup se sochou Piety z roku 1707 v Bezděkově, podobná akce se chystá i v Milčevsi, kde by měla projít celkovou obnovou socha svatého Jana Nepomuckého z roku 1753.