S rekordním rozpočtem ve výši 573 milionů korun bude v příštím roce hospodařit město Žatec.

Důvodem je vysoká dotace, kterou získalo na realizaci projektu Chrámu chmele a piva a částka, 82 milionů korun, kterou město vloni ve svém rozpočtu „vyblokovalo“ na první dvě etapy jeho realizace v příštím roce.

Množství peněz, které bude mít město Žatec v nejbližších letech k dispozici, bude ale klesat. Zatímco rozpočet na příští rok počítá s částkou 573 milionů korun, v roce 2011 to má být jen 467 milionů.

Důvodem poklesu rozpočtu je také výrazné snížení příjmů města v nejbližších letech. Propad se očekává hlavně na straně příjmů za prodej majetku – město už většinu svých bytů, domů a pozemků prodalo v minulých letech. Vyplývá to z rozpočtu města na příští rok a výhledu na roky 2010 a 2011. Oba dokumenty budou pozítří projednávat zastupitelé. Podle těchto dokumentů očekává žatecká radnice v roce 2009 příjmy z prodeje majetku ve výši 43,7 milionů korun. V roce 2010 to už má být jen šest milionů a v roce 2011 jen milion korun.

Rozpočet na příští rok je sestaven jako schodkový, pro dosažení jeho vyrovnanosti navrhl finanční odbor zapojit do příjmů část hospodářského výsledku z letoška. Nejvíce peněz na investice půjde do projektu Chrámu chmele a piva. „Na opravu komunikací je počítáno s částkou 14,5 milionů korun. V tom jsou například peníze na dokončení úprav cest na hřbitově. Do škol a nemocnice má jít téměř 30 milionů korun,“ sdělil Aleš Kassal, místostarosta města.

Město má podle jeho slov na příští rok „vyblokováno“ dalších 50 milionů korun na kofinancování dotací, které případně dostane. Takzvaně „pod čarou“ jsou zařazeny investice, k jejichž realizaci by město přistoupilo, pokud by je získalo. Jedná se třeba o rekonstrukce koupaliště, stadionu Mládí, zateplení zvláštní školy a školky Alergo, pokračování revitalizace sídliště Jih 2 či dokončení zateplení ZŠ Jižní.