Město Žatec chce pokračovat v regeneraci svého největšího panelového sídliště Jih 2.

Projekt byl po dvou etapách před dvěma lety zastaven. Letos se ale k němu vrátilo – v minulých dnech získalo stavební povolení pro třetí etapu regenerace. Realizace je otázkou peněz, je na ní třeba zhruba 12 milionů korun.

Úpravy se dotknou vnitrobloku Javorové ulice a přilehlých částí. Hlavním cílem projektu je úprava chodníků, rekonstrukce zeleně a veřejného osvětlení.

Lidé nechtějí hřiště

V rámci prací by mělo dojít také k úpravě autobusových zastávek v ulici Stavbařů. Projekt počítá také s úpravou parkovišť v části ulic Jabloňová a Stavbařů. Na žádost obyvatel, kteří se obávali hluku a dalších negativních jevů, ze souboru prací vypadla rekonstrukce hřiště. Nevyužívaná plocha s pískovým povrchem měla být přestavěna na sportoviště pro starší děti. Obyvatelé okolních panelových domů se peticí obrátili na žateckou radnici, aby v místě hřiště neobnovovala. Úřad jim vyhověl.

Zatím ale není jisté, zda se práce uskuteční. Stavební povolení platí do konce roku 2012. Město už nemůže příliš spoléhat na to, že na projekt sežene státní dotaci, jako při prvních dvou etapách regenerace sídliště Jih.

„V současné době není vypsán žádný vhodný dotační titul, ze kterého bychom mohli o peníze požádat. Není jisté, zda vypsán vůbec bude a s jakými podmínkami případné dotace, hlavně jaká bude výše finanční spoluúčasti města,“ sdělil Jiří Kotek, vedoucí odboru rozvoje města žatecké radnice.

Další obnova panelového sídliště:

Úpravy za dvanáct milionů by se měly dotknout vnitrobloku Javorové ulice a přilehlých částí. Hlavním cílem projektu je úprava chodníků, rekonstrukce zeleně a veřejného osvětlení. V rámci prací by mělo dojít také k úpravě autobusových zastávek v ulici Stavbařů. Projekt počítá i s úpravou parkovišť v části ulic Jabloňová a Stavbařů. Na žádost obyvatel bude současné nevyužívané pískové hřiště zrušeno.


Projekt regenerace panelového sídliště Jih 2 je rozdělen do několika etap. V prvních dvou etapách v letech 2006 a 2007 se městu podařilo získat celkem deset milionů korun, dalších osm přidalo ze svého. Za tyto peníze proběhly práce kolem ulic Bří Čapků, Stavbařů, Růžová, Jabloňová a Jižní. Další etapy měly následovat, regenerace se měla dotknout ještě ulic Javorová, Lípová a Volyňských Čechů.

Před dvěma lety byla regenerace pozastavena

V roce 2008 město práce na přípravách těchto etap pozastavilo. Priority mělo jinde. „Projekt regenerace sídliště byl pozastaven z toho důvodu, že se pro město otevřely nové dotační tituly za mnohem výhodnějších podmínek,“ uvedl tehdejší starosta města Erich Knoblauch.

Městu se povedlo získat dotaci na rekonstrukci stadionu Mládí, přístavbu domova důchodců a zateplení polikliniky, mateřské školky Alergo a částí základní školy Jih a zvláštní školy. Naopak dotaci na koupaliště radnice nesehnala, přesto ho město bude dělat z vlastních peněz.