Město Žatec požádalo ministerstvo školství o dotaci na rekonstrukci stadionu Mládí. Náklady na přestavbu areálu se vyšplhají na 40 milionů korun, město by mohlo dostat až 75 procent z této částky.

„Rozhodující bude podoba státního rozpočtu na příští rok a kolik peněz bude mít ministerstvo školství k dispozici. Podle mého odhadu budeme vědět, zda dotaci dostaneme, počátkem příštího roku,“ sdělil Aleš Kassal, místostarosta Žatce.

Město má v plánu přestavět spodní část areál mezi gymnáziem a Základní školou Komenského alej na moderní lehkoatletický areál. Vzniknout tam má běžecká dráha s moderním povrchem, doskočiště, prostor pro vrh koulí a další disciplíny. V plánu je také výstavba objektu, kde bude zázemí pro sportovce v podobě šaten, sprch a toalet.

Projekt rekonstrukce Mládí prodražila o zhruba jednu čtvrtinu dešťová kanalizace. „V současné době se voda v areálu vsakuje do země. Jakmile se tam vytvoří zpevněné plochy s moderními povrchy, bude se muset někam odvádět. A kvůli tomu, že kapacita dešťové kanalizace není v místě dostatečná, bude se muset na Mládí vybudovat podzemní retenční nádrž. Ta dešťovou vodu pojme a bude z ní postupně odtékat,“ vysvětlil místostarosta.

Atletický stadion Mládí vyrostl na přelomu šedesátých a sedmdesátých letech 20. století. V té době byl v Žatci také založen atletický klub, který měl silnou mládežnickou základnu – ještě před zhruba dvaceti lety sdružoval přibližně padesát dětí. V současnosti má Atletický klub Žatec, jehož činnost byla obnovena před pěti lety, přibližně 20 členů. Klub je zaměřen především na běhy.

V osmdesátých letech byl nad atletickým areálem postaveno zázemí pro nohejbal.