Téměř celé osazenstvo žateckého městského úřadu má v těchto dnech plné ruce práce. Pilně se připravují na volby do Senátu a krajského zastupitelstva, potřeba je každého páru rukou.

Na přípravě voleb v Žatci se podílí většina úředníků radnice. „Každý odvede kus své práce, není to totiž krátkodobá záležitost. Na přípravě pracujeme skoro půl roku,“ přiblížil Petr Vajda, vedoucí odboru vnitřních věcí na žatecké radnici, který je za zdárný průběh voleb podle zákona odpovědný.

Potřeba je hodně odborností. „V pohotovosti musí být v době voleb i pracovnice z evidence obyvatel nebo na přepážce, kde se vyřizují občanské průkazy. To pro případ, že by někdo na poslední chvíli ztratil občanský průkaz a potřeboval si ho vyřídit,“ pokračoval Vajda.

Intenzivně se dlouhodobé přípravě věnuje zhruba deset pracovníků úřadu, převážně z odboru vnitřních věcí. „Volby ale zaměstnají i řidiče, kteří vozí vše potřebné, nebo třeba údržbáře. Každá volební místnost totiž musí být v pořádku a řádně zajištěna. Také při jakémkoliv problému ho musí ihned odstranit,“ vysvětlil.

V Žatci bude tradičně otevřeno osmnáct volebních okrsků. Volit může přibližně šestnáct tisíc lidí. „Nejmenší volební okrsek má 550 voličů, největší 1631,“ prozradil hlavní muž voleb v Žatci.

V jednotlivých okrscích bude výsledky počítat 132 členů volebních komisí. „Tyto lidi je rok od roku těžší získat. Sice dříve dostávali osm set korun a byla jim přidána pětistovka, v případě voleb do Senátu je to ale na dva týdny. Navíc podle nového zákona jim sice zaměstnavatel musí dát volno, ale bez nároku na mzdu,“ dodal Petr Vajda.

Hladovět ale „sčítači“ nebudou. Pro členy okrskových komisí, stejně jako pro lidi z Českého statistického úřadu, kteří budou výsledky sčítat na radnici, jsou připraveny také stravenky na jídlo, dostanou i drobné pohoštění.

Volby do zastupitelstva Ústeckého kraje a do Senátu se konají v pátek 17. a v sobotu 18. října. Případné druhé kolo výběru do horní komory parlamentu proběhne o týden později.