Komunální volby v Žatci jsou platné, návrh místního sdružení ODS na jejich neplatnost Krajský soud v Ústí nad Labem odmítl a ani se jím blíže nezabýval.

Důvod je prostý – ODS poslala svou žalobu k soudu pozdě.

Starosta Žatce Erich Knoblauch už svolal ustavující schůzi nově zvoleného zastupitelstva na úterý 23. listopadu. Nové vedení města se ale nebude volit v kulturním domě Moskva, jak bylo dosud zvykem, ale v divadle. Redakce Žateckého a lounského Deníku přinese z jednání on–line přenos na těchto internetových stránkách.

ODS v Žatci podala k soudu návrh na neplatnost voleb kvůli kupčení s hlasy. Ve městě docházelo k navážení voličů za úplatu do volebních místností s předem zaškrtnutou kandidátkou. „V průběhu komunálních voleb byly některými kandidáty na zastupitele kupovány hlasy. Odhadujeme, že bylo do volebních místností navezeno několik stovek instruovaných voličů. Takovéto praktiky jsou pro nás, místní sdružení ODS, nepřijatelné,“ uvedl Marcel Kollmann, předseda místního sdružení ODS.

Stížnost na poslední chvíli neprošla

Strana ale udělala chybu. Žalobu poslala až v poslední možný den, tedy v pátek 29. října. Soud ji dostal až v pondělí 1. listopadu a tedy pozdě. „Ve lhůtě, kdy je možné se domáhat neplatnosti voleb nebo hlasování, nepostačuje podat návrh k poštovní přepravě. Návrh musí být dodán soudu. Soud obdržel písemný návrh přepravovaný poštou až 1. listopadu, tedy po uplynutí uvedené lhůty, která končila 29. října,“ uvedla Dagmar Štullerová, předsedkyně senátu Krajského soudu v Ústí nad Labem. ODS sice zaslala žalobu 29. října také faxem, ale k tomu soud nepřihlédl s tím, že faxové podání nepředstavuje řádný návrh na zahájení řízení.

Soud ve svém rozhodnutí nezmínil, proč o žalobě, která byla podána pozdě, nerozhodl dřív. V tom případě by se volba nového vedení mohla uskutečnit už zítra 11. listopadu, jak bylo plánováno.

Ačkoliv nejde případné rozhodnutí krajského soudu předjímat, ve shodné věci, při volbách v Krupce na Teplicku, rozhodl zcela zásadně. Ve třech okrscích se tam budou volby opakovat, soud je kvůli kupčení s hlasy označil za neplatné. Pět stran tam upozornilo na kupčení s hlasy sociálně slabých a jejich svážení do volebních místností. Soud to vyhodnotil jako nepovolenou agitaci.