Kdo povede město Žatec v příštích čtyřech letech? Kdo bude novým starostou, kdo jeho zástupcem, kdo obsadí místa v radě města? Politikové zvolení do zastupitelstva města se zatím na spolupráci a rozdělení vedoucích funkcí nedohodli.

Zbývají jim ještě necelé dva týdny. Ustavující schůze nového zastupitelstva, kde se bude volit starosta a další členové vedení města, je svolána na 11. listopadu.

Z dosavadních informací se zdá, že nejdál v povolebních jednáních pokročila tři sdružení nezávislých kandidátů (Evropští demokraté, Volba pro město a Unie pro sport a zdraví). „Shodli jsme se na jednotném postupu všech nezávislých kandidátů v zastupitelstvu a také na spolupráci se zastupiteli za TOP 09,“ řekl na dotaz Deníku Jaroslav Hladký, volební lídr SNK – Evropští demokraté, jehož sdružení získalo pět míst v zastupitelstvu.

Při uvedené spolupráci má tato skupina zastupitelů dohromady 13 hlasů.

To je téměř polovina zastupitelstva. K tomu, aby tato skupina prosadila například svého kandidáta na starostu, však potřebuje sehnat ještě nejméně jeden hlas, protože zastupitelstvo v Žatci má nyní nově 27 členů.

„Budeme jednat ještě s dalšími demokratickými stranami, které se dostaly do zastupitelstva – jak s ČSSD, tak s ODS, tak i s jedním zastupitelem za sdružení Starostové a nezávislí. Jedinou výjimkou jsou komunisté, s těmi spolupracovat nechceme. Věřím, že se nám podaří ještě s někým dohodnout spolupráci a že budeme moci uplatňovat dobrý a rozumný program pro rozvoj Žatce,“ uvedl J. Hladký.

Vítězem voleb v Žatci z hlediska získaných procent hlasů byla ČSSD, druhá KSČM, třetí zmíněné sdružení nezávislých. Po přepočtu na mandáty získaly všechny tři shodně po pěti místech v zastupitelstvu. Vítězná ČSSD ještě s nikým nedohodla napevno spolupráci; víceméně zatím spíš jen vyčkává na nabídky ostatních možných partnerů.

O kom se mluví, že by mohl být starostou


Mgr. Zdeňka Hamousová (49 let, sdružení nezávislých kandidátů Volba pro město) – je ředitelkou školy, v zastupitelstvu už čtyři roky pracovala, působí tam aktivně, často se zapojuje do diskuzí, vystupuje inteligentně a nekonfliktně, je osobou, na níž by se dokázala shodnout celá řada zastupitelů z různých politických uskupení

Ing. Alena Hlávková (45 let, TOP 09) – má manažerské zkušenosti z několika různých firem i pozic včetně městské nemocnice, v posledním roce je ředitelkou Žatecké teplárenské společnosti, jejím zvolením by mohly být vyslyšeny hlasy, že funkci starosty ve městě by mohla po dlouhých letech zastávat žena

Aleš Kassal (32 let, ČSSD) – do funkce starosty by mohl být navržen jako představitel politické strany, která volby v Žatci vyhrála; s prací ve vedení města už má čtyřleté zkušenosti, dosud je ve funkci místostarosty

ČSSD a KSČM chtějí více subjektů v radě města

„Nic ještě není dohodnuto. Jsme ochotni jednat s každým. Rozhodnou příští dny. Představa ČSSD je co nejvíce respektovat výsledky voleb, což by podle nás mělo vést k tomu, aby i v radě města bylo zastoupeno co nejvíc uskupení, jež jsou v zastupitelstvu,“ řekl Aleš Kassal, volební lídr ČSSD a úřadující místostarosta Žatce.

Podobně se vyjádřil i Karel Krčmarik, volební lídr KSČM a člen dosluhující rady města. „Nějaká jednání už proběhla, na nějaká další ještě čekáme. Zatím jsme nemluvili o rozdělování funkcí, ale spíš o programových věcech. Jsme otevřeni k jednání a případné spolupráci se všemi stranami a sdruženími. Také my bychom chtěli docílit poměrného zastoupení většího počtu politických subjektů v radě města,“ uvedl K. Krčmarik.

Pouze tři místa v zastupitelstvu letos získala ODS. „Není to mnoho. Uvědomujeme si to a s tímto ziskem nemáme příliš vysoké ambice. Proto žádná jednání nevyvoláváme, čekáme spíš na návrhy ostatních politických subjektů, které byly ve volbách úspěšnější,“ řekl Marcel Kollmann, předseda místního sdružení ODS v Žatci. Do zastupitelstva kandidoval i on sám, ale zvolen nebyl.

Po minulých volbách v roce 2006 vzbudila tehdy vítězná ODS v Žatci rozruch tím, že v radě města přistoupila ke spolupráci s KSČM, a to i navzdory celostátnímu zákazu takových koalic z ústředí své strany. Nedojde i letos k podobné situaci? „Domnívám se, že rozhodně ne. Za sebe říkám, že bych byl proti této spolupráci a že tudy cesta nevede. O těchto konkrétních věcech však nerozhoduji sám, ale rozhodnutí učiní kompletní rada místního sdružení ODS,“ odpověděl na dotaz Deníku Marcel Kollmann.

Volby stále šetří policie

– kromě politických jednání není stále dořešena ještě ani otázka pochybností o průběhu voleb v Žatci
– policie dosud šetří podezření, že někdo se pokoušel ovlivnit průběh voleb ve městě svážením voličů a kupováním hlasů
– ve věci dosud probíhá další šetření a výslechy. Ukončení se předpokládá v příštích týdnech, uvedla policejní mluvčí J. Střelcová