Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili nejmenovaného šedesátiletého muže z přijetí úplatku v roce 2006, který souvisí s rozšířením městské průmyslové zóny Joseph v Havrani u Mostu. Muž měl získat miliony korun. Trestní stíhání začalo necelé dva týdny po policejní prohlídce mostecké radnice, která zónu se státem financovala.

Muž zůstává na svobodě. V případě prokázání viny mu hrozí až osm let vězení. Kdo to je, odkud je, je to politik, úředník či někdo jiný? Detektivové totožnost muže zatím tají. „Mohu ale potvrdit, že je z Ústeckého kraje," odpověděla na dotaz Deníku Iva Knolová z ÚOOZ.

Šlo o veřejného činitele

Otazníků je tak mnoho. Například kdo a proč úplatek dal. Podle státního zástupce Lukáše Borovičky byl obviněný muž v době údajného uplácení považovaný za veřejného činitele.

Uvedenému věku neodpovídá nikdo z minulého ani současného vedení města Mostu. V roce 2006, kdy se kvůli volbám zastupitelstvo změnilo, pasuje věk jen na jednoho řadového zastupitele. Ten však v pátek Deníku pod podmínkou anonymity řekl, že není obviněným mužem a nechce nebýt s tím „svinstvem", jak korupční aféru nazval, spojován. Zastupitelem se stal až v říjnu 2006, měsíc po odsouhlasení největší transakce: většina zastupitelů tehdy schválila pro rozšíření zóny výkup pozemků za 260 milionů korun.

Výkup byl mimosoudním vyrovnáním s rodinou sedláka Jana Rajtera. Za Nemak a zónu bojoval tehdejší zmocněnec vlády pro severozápadní Čechy a bývalý poslanec za Ústecký kraj Vlastimil Aubrecht (ČSSD). V prosinci mu bude 60 let. Na dotazy redakce v pátek neodpověděl. „Nechci to komentovat," řekla jeho manželka  Martina Havlová, tajemnice Hospodářské a sociální rady Teplicka, které Aubrecht předsedá.

V průmyslové zóně u Havraně pracuje i řada lidí z okresu Louny, hlavně z oblasti kolem Velemyšlevse, Žiželic, Žatce a Postoloprt.