Mnoho vášní vyvolala v Žatci nedávná rychlá výměna představenstva a dozorčí rady v Žatecké teplárenské (ŽT). Čistky, předem připravená akce na převzetí společnosti, vymyšlené důvody, špatný krok pro fungující společnost, krádež za bílého dne, říkají jedni. Nutný krok, ve firmě je nepořádek, je ve špatném stavu, znepokojivé informace, které výměnu uspíšily, tvrdí naopak dnes už odvolaná rada města, která výměny iniciovala.

Dnes už staré vedení města vyměnilo pět lidí v představenstvu a dozorčí radě ŽT těsně před Vánoci a hodně narychlo. Odvolaní se o důvodech dozvídali z médií, důvod jim sdělen údajně nebyl, na jednání sice prý byli pozváni, ale podle jejich slov pozdě a ještě ne úplně standardním způsobem. Tvrdí, že výměna byla účelová a předem dobře připravená. „Ctím fakt, že vedení města si může určit osoby, jaké chce, kterým věří, i když se mi to nemusí líbit. Zaráží mě ale, jakým způsobem jsme byli odvoláni. Rada s námi nehrála čistou hru," rozčiluje se Milan Lacko, bývalý předseda představenstva ŽT.

Připomeňte si: Rošáda v Žatecké teplárenské: pět lidí bylo odvoláno z orgánů firmy

„Tvrdí se například, že naše zprávy jsou formální. Uráží mě to. Byly velmi rozsáhlé a podrobné. Ke zprávám nikdo z rady po celou dobu neměl připomínky, nevznesli ani jeden dotaz. Pak jsme byli rovnou odvoláni na jednání, z kterého se omluvilo pět ze šesti lidí. Všichni jsme byli odvoláni jen na základě nepravdivých tvrzení jednoho člena představenstva, rada se ale nezeptala nikoho dalšího, jak to opravdu je. Nikdo z nás neměl šanci se k tomu vyjádřit," pokračoval Lacko.

Upozornil také, že nově jmenované představenstvo údajně ani po třech týdnech nekontaktovalo ředitelku ŽT Alenu Hlávkovou, přesto sepsalo hodnocení firmy pro zastupitele, nemělo přitom žádné informace ze společnosti. „Prohlašuji, že Žatecká teplárenská je ve velice dobré kondici, stabilizovaná a je připravena i na budoucnost, na projekt ekologizace. Vždy jsme se snažili o co nejnižší cenu tepla pro konečné odběratele," dodal Milan Lacko.

Bývalí radní si za postupem stojí

S kritikou dnes už bývalá rada města nesouhlasí. „Společnost na tom není tak dobře, jak je prezentováno," tvrdí například Jana Nováková (ČSSD). Připojil se k ní také bývalý místostarosta Miroslav Šramota (ČSSD). Chyběly prý zápisy a podklady z jednání, rada údajně neměla potřebné informace. „Během velice krátké doby to bylo příliš negativních informací, které vyžadovaly řešení. Je přirozené, že pokud za něco odpovídáte, musí se vytvořit takové podmínky, které ke splnění odpovědnosti přispějí," uvedl také Karel Krčmárik, bývalý radní za KSČM. Podle něj byla špatně připravena ekologizace a opravy kotlů, rada o tom podle jeho slov nebyla informována, nelíbilo se mu také, že byla postupně vyhlášena dvě výběrová řízení, každé s jiným zadáním. Ředitelka ŽT vysvětlila zrušení první soutěže zmenšením zakázky, vedení společnosti se prý rozhodlo postupovat jinak, méně finančně zatížit firmu. „Zjistili jsme znepokojivé informace a museli jsme jednat urychleně. Nebyla to žádná čistka, byli jsme zodpovědní za společnost," řekl k odvolání bývalý starosta Žatce Aleš Jelínek. Jaké konkrétně znepokojivé informace ale rada dostala, neřekl.

A jaké důvody pro odvolání uvedla oficiální tisková zpráva rady města? „Rada při svém rozhodnutí vycházela z písemných a ústních informací rezignujícího člena představenstva, z obsahu zápisu z jednání představenstva společnosti a zpráv, které jsou představenstvem předkládány zastupitelstvu. Zprávy a zápisy z představenstva jsou formální, neprůhledné a nelze z nich zjistit, v jakém stavu se společnost nachází. Toto zjištění je o to závažnější, že společnosti zbývá zaplatit komerční úvěr v hodnotě zhruba 160 milionů korun a dále proto, že se připravuje rekonstrukce technologie v řádu desítek milionů korun," stojí v prohlášení bývalého vedení Žatce.

Ředitelka Hlávková argumenty vyvrací

Ředitelka společnosti Alena Hlávková argumenty odvolané rady odmítá. „Je mi líto, že radní nevidí, jak se Žatecká teplárenská po dobu našeho působení zvedla, splácí úvěr bez problémů a dají na mstivou nesmyslnou argumentaci jednoho člověka. Všechny jeho tzv. argumenty jsme schopni vyvrátit. Teplárenská by nedostala úvěr na ekologizaci, kdyby nebyla v dobré kondici. A my jsme získali velmi výhodný úvěr, banky si naši společnost dobře prověřily. Generujeme každý rok zisk, zhodnocujeme majetek, úvěr v pořádku splácíme, teplo je zabezpečeno, všechny audity jsou bez výhrad," předložila své argumenty Hlávková a připomněla, že bývalý starosta byl donedávna také členem orgánů společnosti a připomínky prý neměl.

Rada města odvolala těsně před Vánoci všechny tři členy představenstva ŽT - Milana Lacka (předseda představenstva), Zdeňku Hamousovou a Petra Bernata, který ale na post už před tím sám rezignoval a byl oním mužem, který informoval radu města. Členy představenstva jmenovala Jiřího Singera a Lukáše Seidla, počátkem ledna Petra Šmída.

K výměně došlo i v dozorčí radě ŽT. Radní odvolali Helenu Krátkou (předsedkyně dozorčí rady) a Zdeňka Koptu. Místo nich jmenovali Janu Novákovou a Miroslava Legutka.

Noví lidé ve vedení se některým zastupitelům také nelíbí. Kritizovali, že se nepřišli představit na jednání městských poslanců. „Společnost má majetek zhruba půl miliardy. A mají ji řídit lidé, kteří se nepřišli ani představit, nikdo je nezná a jsou jmenováni takto narychlo?" ptal se například Martin Štross (Unie pro sport a zdraví). „Připadá mi to jako krádež za bílého dne," řekl. „Tato výměna byla účelová a předem připravená," doplnil ho Břetislav Frýba (Unie pro sport a zdraví).  Bývalý starosta Jelínek na výtku, že na zastupitelstvu není nikdo z nových orgánů reagoval rozpačitě. „Bod Žatecká teplárenská si vyžádali někteří zastupitelé, oni ji chtěli projednávat, měli tedy pozvat lidi, kterých se chtěli ptát. Nevěděl jsem, že je mám pozvat," řekl.

Nejdůležitější otázky ale zatím stále zůstávají nezodpovězené. Kdo povede Žateckou teplárenskou dál? Stará rada města ještě stihla rozšířit počet členů představenstva ŽT ze tří na pět, dvě místa ale nejsou naplněna. „K tomuto kroku jsme přistoupili proto, aby i druhá strana mohla nominovat do představenstva své lidi," sdělil Miroslav Šramota. Nová rada ale ještě nefunguje, dohoda je zatím v nedohlednu, a neví se, zda rozhodnutí ponechá v platnosti. Předpokladem je, že budou chtít do společnosti navrátit odvolané lidi.

Teplárenskou čeká forenzní audit

Dnes už odvolaná rada města také rozhodla, že se v Žatecké teplárenské provede forenzní audit. Tyto „hloubkové kontroly" nezávislými odborníky mají podle rozhodnutí rady proběhnout ve všech společnostech města. „Chceme se dozvědět, jak na tom společnosti města jsou," vysvětlil M. Šramota.

Teplárenskou vlastní stoprocentně město Žatec. Společnost zaměstnává tři desítky lidí, z výtopny v Perči dodává teplou vodu a teplo do velké většiny Žatce. V posledních letech hospodařila pravidelně s ročním čistým ziskem v řádech milionů korun. Kolem ŽT je rušno prakticky po každých volbách, orgány ŽT procházejí změnami poměrně často v závislosti na rozložení politických sil v Žatci.