Představenstvo Žatecké teplárenské (ŽT) v pondělí 15. června večer odvolalo ředitele společnosti Martina Hantáka. Už před dvěma týdny to navrhl předseda představenstva ŽT Miroslav Legutko, odvolání teď podpořili kromě něj další dva členové pětičlenného představenstva.

Martina Hantáka, který ŽT vedl od loňského března, nahradí v čele společnosti Alena Hlávková. Ta bude zastávat i svou dosavadní pozici v ŽT – náměstkyni pro ekonomii.

Nulový přínos

„Přínos Ing. Hantáka po roce jeho působení v Žatecké teplárenské je nulový. Po ročním období, i když při svém nástupu do společnosti byl seznámen s probíhajícím projektem rekonstrukce tepelného hospodářství, se nezapojil nejen do běžného chodu společnosti, ale ani do realizace projektu. Ing. Hanták se ani neseznamuje s obsahem uzavřených smluv, neúčastní se žádných jednání. Veškeré své úkoly pouze deleguje, aniž by přišel s jakýmkoli návrhem, nápadem, podnětem, neprovádí ani řídící ani kontrolní činnost,“ uvedl M. Legutko v dopise, ve kterém navrhl odvolání M. Hantáka z funkce.

Redakce Deníku se v úterý M. Hantáka pokusila oslovit se žádostí o stanovisko k jeho odvolání, svůj mobilní telefon ale nebral.

V poslední době to není jediná změna v ŽT. Minulý měsíc radní za ODS prosadili odvolání člena představenstva ŽT Zdeňka Vyskočila. To spolu se snahou o odvolání ředitele ŽT Martina Hantáka narazilo na odpor ČSSD a KSČM.

Místostarosta: Nebyl to dobrý krok

„Podle mého názoru odvolání ředitele Žatecké teplárenské nebyl dobrý krok. Důvody, které k tomu vedly, nejsou tak zásadní, některé byly vyvráceny a některé podle mě účelově vytvořené,“ sdělil Aleš Kassal (ČSSD), místostarosta měs­ta.

Změny ve vedení ŽT, kterou město vlastní, vedly k tomu, že se na radnici prakticky rozpadla vládní koalice ODS, ČSSD a KSČM. Ta se tam vytvořila po komunálních volbách na podzim roku 2006.

Na povrch to vyplynulo na mimořádném jednání zastupitelstva Žatce na konci minulého týdne, kdy došlo k odvolání právě Miroslava Legutka (ODS) z rady města, nahradila jej Zdeňka Hamousová z kandidátky nezávislých. Na jeho odvolání se předem dohodli zastupitelé z ČSSD, KSČM a nezávislí, důvodem byly kroky M. Legutka ve vedení teplárenské. (Podrobnosti čtěte ZDE)

Po této personální výměně v radě města v ní už nemá ODS většinu. Strana se navíc v Žatci potýká s vnitřním rozkolem, vytvořily se v ní dvě křídla kolem starosty Ericha Knoblaucha a druhé kolem podnikatele Pavla Aschenbrennera.

Starosta si nemůže být postem jistý

Tím, že ODS skončila prakticky v opozici, se nabízí scénář, že rada města odvolá M. Legutka z předsednictva ŽT. Nejistá dokonce může být i pozice starosty Žatce Ericha Knoblaucha, toho mohou odvolat zastupitelé.

Žatecká teplárenská zahájila na jaře letošního roku rozsáhlý projekt své rekonstrukce za tři sta milionů korun. Ten má zajistit do budoucna při očekávaném nedostatku uhlí a jeho zdražování stabilitu cen tepla pro zákazníky v Žatci. V současné době probíhá výstavba ORC jednotky ve výtopně v Perči, kde se z biomasy má kromě tepla vyrábět i elektrická energie. Kromě toho se překládá ztrátový horkovod mezi Perčí a jižním okrajem města do země.

Na realizaci projektu si ŽT vzala bankovní úvěr ve výši 250 milionů korun. Podle M. Legutka by jeho případné odvolání z představenstva ŽT mohlo přinést problémy s jeho čerpáním a i s realizací projektu, neboť je podepsán pod řadu smluv. „Poskytovatel úvěru jeho čerpání podmiňuje stabilitou ve statutárních orgánech společnosti. Může to přinést zdržení, nebo dokonce zastavení peněz z úvěru,“ upozornil Legutko.

Více o rekonstrukci se dočtete ZDE

Alena Hlávková byla do funkce ředitelky ŽT jmenována do 30. listopadu 2010, což je datum ukončení projektu rekonstrukce tepelného hospodářství ŽT.

„Ke stejnému datu, pokud nebudu odvolán dříve, odstoupím i já. Toto časové omezení jsme navrhli jako deklaraci zdárně ukončit probíhající projekt, který jsme zpracovali a zatím za něj veřejnosti morálně zodpovídáme,“ sdělil včera Miroslav Legutko.