Červenec, Afghánistán, provincie Bagrám. Skupina českých vojáků ze žatecké brigády je na noční hlídce, všude je tma a klid. Nálada mezi příslušníky patroly přesto není vůbec dobrá, před čtyřmi dny se u jiné české hlídky odpálil sebevražedný útočník. Pět vojáků zemřelo. A i tentokrát chlapi cítí, že něco visí ve vzduchu.

Je mezi nimi i nadrotmistr Jaroslav Mevald ze žateckého 41. mechanizovaného praporu. Stojí ve věži obrněného vozu, čeká, až se jeho kamarádi vrátí z hlídky. Nemá dobrý pocit. A brzy zjistí, že ho instinkt nezklamal.

Vážně zraněný, přesto nezaváhal

Ze tmy přiletí protitanková střela. Ohlušující rána. Přestože Jaroslav utrpěl těžké zranění hlavy, nevzdává se, pálí z kulometu a kryje ostatní české vojáky. Ví, že na něm závisí osud celé posádky vozu. Útočníci po chvíli mizí ve tmě. Velitel hlídky ihned volá základnu, Američané posílají záchranný vrtulník, který zraněného Jaroslava přepravil do polní nemocnice v Bagrámu. Tam také podstoupil první ze tří operací hlavy. V umělém spánku zůstal dva týdny, probudil se až po převozu v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích.

Stephen Townsend, regionální velitel mise ISAF, uděluje českým vojákům pamětní medaili za misi v Afghánistánu.
Vojáci se vracejí do Žatce, smutná mise končí

Příběh Jaroslava Mevalda, který za své hrdinství obdržel v roce 2014 medaili od prezidenta Miloše Zemana, se uzavřel v pátek 10. listopadu. Zemřel ve věku 39 let. Poslední rozloučení s vojenskými poctami proběhlo právě dnes, ve středu 22. listopadu od 14 hodin v kostele v Albrechticích v Jizerských horách. Jaroslav Mevald pocházel z Tanvaldu.

Další podrobnosti a dřívější články k tématu najdete ZDE!

Zpráva o vojákově smrti jeho kolegy z žatecké brigády hluboce zasáhla. „Upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým. Nikdy na tebe nezapomeneme a navždy budeš v našich srdcích,“ uvedli Mevaldovi kolegové ze 41. mechanizovaného praporu.

„Upřímnou soustrast, statečný vojáku, sbohem bratře. Jednou se tam sejdeme všichni,“ vzkázal Mevaldovi jeho kolega ve zbrani Karel Bárta.

Do armády se vrátil

„Nadrotmistr Jaroslav Mevald byl vojákem tělem i duší. Navzdory těžkému zranění během bojového střetu s afghánskými povstalci vedl palbu a tím pomohl svým spolubojovníkům. Vážím si jeho statečnosti a odhodlání. Armáda České republiky ztrácí v jeho osobě novodobého válečného veterána a hrdinu,“ řekl náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář.

Jaroslav Mevald nastoupil základní vojenskou službu v Benešově, kde sloužil u 4. brigády rychlého nasazení. Chtěl zůstat, ale nebylo místo. Vrátil se do civilní práce. „Vojna ve mně ale nějak uvízla, takže jsem po dvou letech uspěl ve výběrovém řízení do armády. Nastoupil jsem v Bechyni a postupně se dostal až do Žatce,“ vzpomínal Jaroslav Mevald na svůj vojenský restart.

Ostré střelby při protiletadlovém cvičení Tobruq Legacy na Doupově
Konec dojíždění. Armáda chce cvičit nováčky na Doupově

Afghánistán nebyla jeho první mise. Už v roce 2004 odletěl na sedm měsíců do Kosova, v roce 2007 strávil čtyři měsíce v Iráku. Následovalo pár let u útvaru a potom Afghánistán.

Čtyři dny před napadením jeho hlídky došlo k jinému útoku na české vojáky ze žatecké brigády. Ve chvíli, kdy hovořili s civilisty ve vesnici Qalandar Khil v provincii Parván, se u nich odpálil sebevražedný atentátník. Zemřelo pět vojáků.