Tragická smrt

Třiatřicetiletý muž se v sobotu ráno před devátou hodinou zřítil při stavbě lešení z výšky čtvrtého patra. Na místě zemřel. Neštěstí se stalo v mostecké ulici J. Husa. Událost teď vyšetřují policisté.


Rozsáhlé zateplování privatizovaných panelových domů na severu Čech má další oběť mezi stavebními dělníky. V sobotu 1. října se po pádu z lešení zabil třiatřicetiletý muž pracující ve čtvrtém patře opravovaného paneláku v ulici Jana Husa v Mostě.

Příčina neštěstí ještě není známa, policie je teprve na počátku vyšetřování. Prověřuje technologické postupy na staveništi a také verzi, zda někdo neporušil bezpečnostní předpisy.

Podle zjištění Deníku na řadě podobných staveb hrozí vážné pracovní úrazy. Redakce sledovala v pondělí situaci na pěti zateplovaných domech. Na čtyřech staveništích neměla skoro polovina dělníků přilbu, přestože je mohl zranit pád těžkého předmětu. Například na mosteckém sídlišti Liščí Vrch se pracovalo na nejvyšší části lešení a ve stejnou chvíli kolmo dole v 1. patře, v mezeře mezi lešením a fasádou dělali dva muži, jeden s přilbou a druhý bez ní.

„Pokud dělníci zateplují na lešení dům a stojí pod sebou, musí mít na hlavě ochrannou přilbu,“ sdělil Martin Křesina, nezávislý specialista na bezpečnost práce. Za porušení norem hrozí firmám vysoké pokuty a při smrtelném úrazu výplata odškodného v řádech milionů korun vdovám a sirotkům. Každý dělník přitom musí být před zahájením oprav proškolen z bezpečnosti práce a musí to být dokladováno.

I když lze práci zorganizovat tak, že není nutné mít ochranné pomůcky vždy a všude, experti doporučují přilbu a rukavice při každé rizikové činnosti, zvláště když se pracuje ve výškách. Na staveništi v mostecké Husově ulici bylo ráno cítit napětí. Na stavbě, kde dělají i cizinci z východní Evropy, nepracuje jen jedna firma, ale dodavatelů různých činností tam je víc. Pracovní četa, která postávala za páskou vedle místa neštěstí a poté se rozešla, nechtěla případ komentovat. Odkázala na šéfa stavby. Ten poslal redaktora zpátky za pracovní četou. Podle něj se jednalo o smluvní subdodavatelskou firmu a o jejího pracovníka. „Byl to lešenář. Spadl při stavbě lešení,“ sdělil.

V ČR bydlí skoro polovina lidí v panelácích

Policie potřebuje také vědět, zda lešenář nebyl pod vlivem alkoholu. „K tomu bude provedena soudní pitva,“ sdělila mluvčí mostecké Policie ČR Alena Bartošová.

Dvě obyvatelky sídliště Výsluní si Deníku postěžovaly, že stavební firmy podle nich příliš pospíchají a pracují i o víkendech a večer, aby práce stihly dokončit v termínu. Firmy by jinak platily vysoké pokuty za prodlení, což bývá součástí smluv hned na začátku díla.

V celé ČR je nyní asi 1,1 milionů bytů v panelových domech a v nich žijí více než čtyři miliony lidí – to je téměř polovina obyvatel země. Od konce 90. let probíhá boom jejich zateplování a dalších rekonstrukcí. Také v okrese Louny se postupně zateplují paneláky na sídlištích ve všech městech, kde jsou postaveny – v Lounech, Žatci, Podbořanech i Postoloprtech.