Získat střelnou zbraň není v České republice složité.

Možná i proto stále stoupá jejich počet v domácnostech, loni jich v celé republice bylo už 650 tisíc.

Pro získání zbraně stačí mít peníze, zvládnout testy u policie a lékaře. „V podstatě je získání zbrojního průkazu asi stejně těžké jako získání řidičského oprávnění. Každý držitel střelné zbraně musí mít zbrojní průkaz a i každá zbraň musí být zaevidována. K získání zbrojního průkazu je třeba dosáhnout potřebného věku, být způsobilý k právním úkonům, donést kladné stanovisko od svého praktického lékaře a složit test z teorie a praxe, který se týká zbraní a předpisů o nich,“ uvedl na náš dotaz Tomáš Krupička z preventivně informační skupiny Policie ČR v Lounech.

Lékaři ovšem nemají pro žadatele o zbrojní průkaz žádné speciální testy, záleží pouze na jejich posouzení. K získání povolení není potřeba ani vyjádření psychologa, stačí zajít ke svému praktickému lékaři. „V praxi to funguje tak, že majitel zbrojního průkazu si u nás vybere zbraň, kterou chce, na policii si požádá o povolení k nákupu této zbraně a pokud splňuje všechny nároky, může si k nám pro zbraň přijít,“ vysvětlil, jak funguje prodej zbraní v praxi, Pavel Vlk, majitel obchodu se zbraněmi v Žatci.

Zbraní je stále víc

Počty zbraní, ať už legálně držených nebo získaných nezákonně, se rok od roku zvyšuje. Těch legálně držených bylo loni v českých rodinách už 650 tisíc. Na počet zjištěných přestupků a trestných činů spáchaných střelnými zbraněmi to ale nemá vliv. Už dlouhodobě je případů stejně, průměr se pohybuje okolo 6200 případů ročně. V okrese Louny si lidé kromě sportovních a loveckých zbraní nejvíce kupují pistole a revolvery na ochranu svou, své rodiny a majetku.

„Není to ale žádné velké množství, je jich jen pár. Nejčastěji kupovanou zbraní v našem obchodě je obranný sprej, který je na obranu například žen také dobrý a dostačující,“ pokračoval Pavel Vlk. Cena pistolí se pohybuje podle náročnosti kupujícího. Nejlevnější pistole se u nás dá v komisním prodeji sehnat za přibližně tři tisíce korun, nejdražší stojí i přes sto tisíc korun. „Nejčastěji prodávané zbraně, které si kupují například podnikatelé na svou ochranu, stojí kolem dvaceti až třiceti tisíc korun,“ řekl prodejce zbraní.

„Češi mají největší zájem o pistole značky Glock, které si pro svoji spolehlivost a přesnost získaly oblibu i v policejních složkách spousty zemí po celém světě,“ říká šéfredaktor časopisu Zbraně a náboje Zdeněk Kašťák. Jméno Glock v Americe už tak zlidovělo, že se používá pro jakoukoli drahou černou pistoli. Ne všechny zbraně lze ale vlastnit. Zakázané jsou například automatické samopaly a kulomety, nesmí se používat tlumiče hluku výstřelu nebo zaměřovače. Povolení nezískáte například také na kuriozní zbraně jako je pistole vypadající jako tužka či deštník.

Kutilové se často vyřádí

Mezi lidmi se vyskytují i podomácku vyrobené zbraně, podle odborníků není nereálné funkční zbraň doma vyrobit. Někteří „domácí kutilové“ si doma vyrobí zbraň a myslí si, že nemusí policii hlásit, že ji mají. „Vždyť si ji přece udělali sami,“ mohou tvrdit. Není to ale pravda. „Na každou střelby schopnou zbraň je potřeba zbrojní průkaz a povolení k držení zbraně, tedy i na doma vyrobenou,“ upřesnila Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR Louny.

„Zbraň samozřejmě nesestrojí úplný laik, ale zručný člověk to s patřičným nářadím a soustruhem dokáže. I taková střílející tužka na zastřelení stačí,“ vysvětlil Ladislav Fidrmuc, odborník na zbraně z lounské policie.