Zdá se, že dvacet let po sametové revoluci se už lidé „nabažili“ zbraní. Jejich počet mezi lidmi už výrazně nestoupá. Před lety módní záležitost, mít doma na ochranu zbraň, už tolik neplatí. Nakupují se spíše pro sportovní nebo lovecké účely. Počet lidí se zbrojním průkazem dokonce v okrese Louny klesl.

Dveře obchodů se zbraněmi se otevírají výrazně méně často, než třeba v 90. letech minulého století. „Boom už je dávno pryč. Teď už se zbraně prodávají daleko méně,“ říká Pavel Vlk, majitel obchodu se zbraněmi v Žatci.

„Čas od času někdo pro střelnou zbraň přijde, ale žádné velké počty to nejsou. Nové zbraně se teď prodávají málo,“ uvedl.

Za pravdu mu dává i policejní statistika. Počet držitelů zbrojních průkazů se dokonce snížil. O více než sto lidí. „V roce 2008 jsme evidovali 3357 zbrojních průkazů, ke konci loňského roku jich bylo 3236,“ řekla Jaromíra Střelcová, mluvčí Policie ČR v Lounech.

Počet legálně držených zbraní se mírně navýšil, hlavně ale v kategorii sportovních a mysliveckých. Výrazně zbraní podle odborníků mezi lidmi nepřibývá. „Držitelé zbrojních průkazů vlastnili k 31. prosinci 2009 celkem 7038 zbraní, v roce 2008 to bylo 6852. Zbraní tedy evidujeme o 186 více,“ pokračovala Střelcová.

Lidé už chtějí zbraně spíš na sport

Statistiky potvrzují, že zbraně si lidé už více kupují, aby mohli dělat svého koníčka. Pro „běžné“ nošení si je v takové míře jako dříve nepořizují. Zatímco v kategorii zbraní na osobní ochranu je rozdíl jen 66 střelných zbraní (rok 2009 – 2888, 2008 – 2822), u zbraní pro myslivost a sport je rozdíl 121 (2009 – 4150, 2008 – 4030).

Směr ke sportu a myslivosti vidí i prodejci, ani sportovní střelci a lovci však příliš do obchodů pro nové věci nechodí. „Většinou si prodávají zbraně mezi sebou, už vyzkoušené,“ říká Pavel Vlk.

Jak jsme na tom v okrese?

V okrese Louny je nyní zhruba 3200 držitelů zbrojních průkazů.

Celkem je přihlášených sedm tisíc zbraní.

Více se prodávají již použité kusy, které jsou výrazně levnější.

Na osobní ochranu jsou nejžádanější malé pistole.

Podle prodejců se lidé „vyřádili“ v porevolučních letech, teď už chodí s jasnými cíli. Více než nové zbraně se přitom prodávají z komisního prodeje. „Zcela novou zbraň si koupí málokdo. Je také daleko dražší, řádově v desítkách tisíc,“ upozorňuje Vlk. „Spíše se prodávají zbraně, které už někdo vlastnil, komisní prodej je daleko levnější. Zbraň se dá pořídit i za několik tisíc korun,“ pokračuje.

A jaký typ zbraně je mezi těmi na osobní ochranu nejžádanější? Možná trochu překvapivě maličké pistole. „Žádné velké pistole nebo revolvery, ty jsou moc vidět. Lidé, když už si pistoli kupují, chtějí malé, které se dají dobře schovat a nejsou vůbec vidět. Přitom jsou hodně účinné,“ přibližuje vkus zákazníků Pavel Vlk.

Kromě legálně držených zbraní jsou mezi lidmi i nelegální, některé z nich mohou být podle odborníků i doma vyrobené nebo upravené. Jejich počet se těžko odhaduje. Mohou však být nebezpečné.