V Ústeckém kraji začali zemědělci sklízet ozimý ječmen, výnosy si zatím chválí. V regionu se očekává i dobrá úroda pšenice a řepky. Místy se ale sucho podepsalo na pšenici. Uvedl to předseda krajské agrární komory Jaroslav Brožka.

Ozimý ječmen zaujímá 4492 hektarů, pěstitelé již sklidili zhruba 26 procent, průměrný výnos je 6,5 tuny na hektar. „Výnosy jsou v rozmezí 5,5 až sedm tuny na hektar podle oblasti, což je poměrně dobrá úroda," zhodnotil Brožka.

Sucho na jaře se na kvalitě ječmene podle Brožky neprojevilo. „Naštěstí přišel Medard a s ním voda, která vše zachránila. Trochu jsou podeschnuté některé pšenice na písčitějších půdách," zmínil předseda. Do pšeničných polí by kombajny mohly vjet na severu Čech zřejmě koncem tohoto nebo začátkem příštího týdne. Loni začala sklizeň v kraji zhruba ve stejné době a skončila v polovině září.

Farmáři oseli obilovinami 89.228 hektarů, což je zhruba stejná plocha jako v loňském roce. Řepka je podle údajů z ministerstva zemědělství na 22.541 hektarech, loni to bylo 22.826 hektarů. „O něco více je vojtěšek a luskovin, protože na to dostávali zemědělci dotace," uvedl Brožka. V Ústeckém kraji však chybějí velké chovy skotu, a proto se do rozšiřování polí s těmito plodinami pěstitelé příliš nepouštějí, protože by neměli odbyt.