Po patnácti letech života ve svém domově, jirkovském Domově pro seniory, zemřela nejstarší Jirkovanka, obyvatelka ústeckého kraje, ale i republiky, Marie Třešňáková. V pátek přestalo tlouct její sto sedm let staré srdíčko, které po celý život utužovala svou oblíbenou medicínou - Becherovkou.

Loni koncem listopadu s ní Deník oslavil její úctyhodný věk sto sedm let. Přát jí přišlo mnoho gratulantů. Kromě květin a bonboniér nesměla chybět ani její milovaná Becherovka. Tentokrát v maxi vydání. Tento nápoj „mládí“ užívala sto sedmiletá babička každý den. Považovala jej totiž za svůj lék. „Vychutná si ji vždy v poledne. Dříve po jednom pohárku, dnes jí stačí jen půlka,“ informoval nás její příbuzný Jaroslav Zíka při loňské oslavě.

Její život měl skončit před třiceti lety

Marie Třešňáková se přitom podle lékařů měla dožít zcela běžného věku. V jejích sedmdesáti sedmi letech jí lékaři říkali, že nebude žít déle než jeden rok. Jejich předpovědi však bez sebemenšího zaváhání svým tuhým kořínkem rozdrtila.

Marie Třešňáková byla optimistická paní a ze svého věku si dělala legraci. „Jó? Pro Pána! A co z toho mám?“ Pronesla v den svých posledních narozenin.

Zemřela ve spánku

V poslední době se ale po zdravotní stránce necítila dobře. „V den úmrtí ještě mluvila na chodbě s ošetřovatelkami, po obědě si šla lehnout a už se neprobudila,“ informoval mluvčí Jirkova Luboš Mizun.

Marie Třešňáková žila v Městském ústavu sociálních služeb Jirkov klidný život. Klidný život byl podle ní také jedním z důvodů jejího požehnaného věku. „Měla jsem tichý život,“ bilancovala při svých loňských narozeninách nejstarší Češka. Podle její rodiny byla tím dalším důvodem její vyrovnaná povaha.

Na jednotlivé epizody svého života si již příliš nepamatovala. „Už je to všechno tak dávno. Je to pryč,“ říkala loni.

Manžel byl starostou Chomutova

Dětství prožila Marie Třešňáková se svými pěti sourozenci v Útěchově, v okrese Moravská Třebová. Po válce se přestěhovala s manželem do Chomutova. Pracovala jako prodavačka a později zůstala v domácnosti. Ráda vařila a dokud měli domek, starala se o zahradu. Její muž byl v 50. letech jedním z prvních starostů Chomutova. Děti neměli a po smrti manžela paní Třešňákové zůstala pouze neteř a její manžel, kteří žijí také v Chomutově.

Nejstarší obyvatelkou Česka je nyní Evangelie Čarasová, která se narodila 15. února 1904 v Řecku. Do ČR utekla s rodinou v roce 1948 před občanskou válkou a už tu zůstala. Jejím receptem na dlouhověkost je žít v klidu a skromnosti, jíst dostatek mléčných výrobků a vyvarovat se alkoholu. Největší zálibou jsou pro ni televizní seriály. Česky rozumí dobře, mluví ale jen řecky a nikdy se nenaučila psát ani číst. Nejstarším žijícím člověkem na světě je Američanka Besse Cooperová z Georgie, která se narodila 26. srpna 1896 a přesně za měsíc oslaví své 115. narozeniny. (čtk)