U Okresního soudu v Lounech leží žaloba, která uplatňuje nárok na příslušné pozemky. S nimi nyní disponuje Státní pozemkový úřad, v nájmu je má obec Žerotín. Rybník se využívá ke koupání a různým akcím, je oblíbeným cílem výletů, poblíž je chatová oblast, dětský tábor, pořádají se tam tradiční trampské potlachy. V sezoně je u rybníka v provozu občerstvení.

Zdroj: Deník„Obec Žerotín a místní občané se starali a starají o svěřený majetek s péčí řádného hospodáře, neboť předmětné pozemky jsou centrem sdružování nejen místních občanů a občanů blízkého a vzdáleného okolí, ale pořádají se zde i různé akce. Případný převod do soukromého vlastnictví by narušil kulturní a společenský život v obci,“ stojí v petici. Její autoři chtějí archy s podpisy předložit Okresnímu soudu v Lounech jako projev vůle občanů a široké veřejnosti.

V Žerotíně se dvěma stovkami obyvatel petici podepsala řada lidí, z okolních obcí a měst se přidali další. Oblast na hranici Ústeckého a Středočeského kraje je vyhledávaným místem k rekreaci. „Do Žerotína jezdím velmi rád. Občas na kole, občas s kamarády na čundr. Byl bych rád, aby místo zůstalo ve stejné podobě, v jaké je teď. Proto jsem petici podepsal,“ uvedl Tomáš Veselý z Loun.

Zprovoznění úseku nové dálnice D7 u Panenského Týnce na Lounsku.
Auta zrychlila. V Žerotíně si stěžují na hluk z nového úseku dálnice

Zpráva o možné změně vlastníka žerotínského rybníka nepříjemně překvapila také obyvatele a majitele rekreačních chat v nedalekém Bílichově. Pěknou procházkou lesem přes Cikánské údolí je od oblíbené chatové oblasti rybník vzdálen necelých pět kilometrů a je tak častým cílem rodinných výletů. „O prázdninách jsme do Žerotína s dětmi chodívali často. Kolikrát jsme u rybníku strávili i celý den. Vzhledem k tomu, že u vody je také možnost občerstvení a toalety, bylo to pro mě s dvěma malými dětmi ideální místo,“ uvedla Tereza Tomešová z Kladna, která má na Bílichově chatu a tráví tam většinu letních měsíců.

Zaskočena novou informací byla také obyvatelka Bílichova Daniela Martinovská. „K rybníku jsme jezdili velmi často například na kole. Vyhovovalo mi, že není tak hluboký a u břehů je písek, čili si tam mohl syn pohodlně hrát. Navíc je to v okolí jeden z mála rybníků, u kterých je občerstvení. Opravdu by mě mrzelo, kdyby byl v budoucnu veřejnosti nepřístupný,“ uvedla Martinovská s tím, že jakmile bude mít cestu přes Žerotín, zastaví se v místní hospodě, kde spolu s manželem petici podepíšou.

Vedení Žerotína ani Státní pozemkový úřad (SPÚ) k celé věci bližší informace poskytovat nechtějí. „Je to živá věc, ke které se obec jako účastník celého procesu nebude vyjadřovat,“ sdělila místostarostka Lenka Hamplová.

Protestní jízda zemědělců po obchvatu Loun a po hlavním průtahu městem
Zemědělci s traktory protestovali na obchvatu Loun, projeli i městem

Podle mluvčí SPÚ Petry Kazdové je tvrzení, které koluje mezi místními, že se chystá převod pozemků do vlastnictví soukromé osobě, předčasné. O věci rozhodne soud. „SPÚ v této věci navrhl místní šetření za účelem posouzení vhodnosti převodu daných pozemků. Vyjma něj zatím žádné další dokazování neproběhlo,“ sdělila mluvčí. Zmíněné šetření je v plánu ve středu 26. ledna.

„Kdy a jak rozhodne soud, je nejisté. Vše bude výhradně na posouzení soudce,“ dodala s tím, že se SPÚ k věci nebude podrobněji vyjadřovat, aby nedošlo k ovlivnění výsledků řízení. „SPÚ ve spojitosti s touto kauzou zaznamenal zvýšenou aktivitu místních občanů, a to především na sociálních sítích a ve spojitosti se vznikem petice, která se vymezuje proti převodu předmětných pozemků. V tuto chvíli SPÚ kvituje petiční aktivitu občanů a věří, že se jich co nejvíce dostaví i k místnímu šetření,“ dodala.