Zhruba čtvrtina školních lavic zůstala ve středu v okrese Louny prázdná. Ve městech regionu stávkovali učitelé na pěti školách – ve třech základních a dvou středních. Řada dalších škol se k protestu nepřipojila, pedagogové ale často upozorňují na údajně špatnou situaci ve školství.

V Lounech zůstalo zavřené gymnázium. Více než 80 % učitelů se tam rozhodlo stávkovat. „Ke stávce jsme se připojili nejen z důvodů ekonomických deklarovaných odbory, ale zejména tím vyjadřujeme nespokojenost s postupem současného vedení ministerstva, u něhož postrádáme jasnou koncepci rozvoje školství,“ píše se ve zveřejněném prohlášení pedagogů gymnázia.

…stolní tenis…
Bilance Lenešic v divizi? Doma huj, venku zatím fuj

Vadí jim nejen údajné nedodržení slibů ohledně platů, ale také celková atmosféra ve školství. „Ministerstvo není schopno jednoznačně určit strategii rozvoje školství, učitelé nebyli seznámeni s jakoukoliv jasnou koncepcí. Sám ministr se opakovaně s nedůvěrou vyjadřuje ke kvalitě vzdělávání, jejíž je sám garantem. Většina z nás si svoje povolání vybrala jako práci, kterou máme rádi a jejímž hlavním cílem není mít nejvyšší výplatu ve státě a nejdelší dovolenou, ale vzdělávat děti tak, aby dokázaly pružně reagovat na pracovní i společenský život,“ uvedli učitelé lounského gymnázia s tím, že kvůli chybějící vizi je systém vzdělávání prý chaotický.

Do stávky se v Lounech nezapojila žádná z pěti základních škol. Na lounské ZŠ Kpt. Otakara Jaroše učitelé nestávkovali, rádi by ale viděli změny v českém školství. „Stávka upozorňující na platové a organizační problémy českého školství je potřebná a našla by širokou podporu, ale jít do stávky kvůli 1 – 2 % nám přijde nejen neetické, ale i naprosto zbytečné a jako promarněná příležitost. Rozhodli jsme se tedy, že stávku v této formě nepodpoříme,“ vysvětlil Petr Kučera zastupující i další pedagogy.

Učitelé z lounské školy upozorňují na údajné manipulace s čísly při prezentaci, kolik dostali přidáno. Vadí jim platové podmínky například u mladých učitelů. Poukazují ale také na financování celého systému školství, organizaci a systém výuky.

Nové chodníky v Postoloprtské ulici v Lounech
Louny pokračují v renovacích chodníků podél průtahu

„Možná ještě mnohem důležitějším důvodem, než jsou zmíněné platy, proč jít do stávky, jsou naprosto nesystémové, nepedagogické a chaotické změny vyhlášek, které ministerstvo předkládá bez patřičných konzultací s lidmi z terénu i odborníky. To, že nejdeme v současné konstelaci do stávky, není vyjádření podpory vládě, jak informuje pan premiér. Je to vyjádření nepodpory nedostatečným požadavkům stávky. My nepůjdeme stávkovat za 8+2 či 9+1 %. My půjdeme stávkovat za opravdové a koncepční změny, které zachrání české školství, umožní mu tak plnit společenskou roli, která mu náleží,“ dodal Kučera.

Učilo se i na lounské Obchodní akademii a Střední odborné škole gen. F. Fajtla. I tam ale říkají, že to neznamená podporu vládě. Platy považují za důležité, ale ještě více ohrožující je prý podfinancování vzdělávání a údajně nesystémové a zmatečné změny a destabilizace systému.

V Žatci se ke stávce připojily tři základní školy. Uzavřené byly ZŠ Jižní, ZŠ Komenského alej a ZŠ náměstí 28. října. Školy v ulicích Petra Bezruče a ve Dvořákově fungovaly v běžném režimu.

V Podbořanech roste nová sportovní hala, stát má 47 milionů. Hotovo má být v prosinci 2020.
Nová hala v Podbořanech roste. Hotová má být koncem příštího roku

Radnice pro děti ze stávkujících škol připravila náhradní program od 6 do 17 hodin v divadle. Děti, kterých přišlo zhruba 40, koukaly na filmy, hrály hry, soutěžily. „Moc mi to pomohlo, nemusela jsem si brát dovolenou,“ uvítala Pavla Skalická. V Žatci zůstalo zavřené také gymnázium, naopak na obchodní a zemědělské škole se učilo.

Celé vyjádření pedagogů z lounského gymnázia ke stávce, a také prohlášení ředitelky Obchodní akademie a Střední odborné školy gen. F. Fajtla v Lounech si můžete přečíst ve fotogalerii přiložené k článku.

Odboráři stávkovali kvůli nesouhlasu s vládou schváleným zvýšením tarifní složky učitelských platů o 8 %. Původně požadovali růst o 15 %, nyní usilují alespoň o 10 %.