Slavnostní předání cen proběhlo v zubrnickém skanzenu v rámci akce Velikonoce v Zubrnicích. Oceněným předal ceny Vlastimil Skála, předseda Výboru pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Ústeckého kraje.

Oceněn byl Jaroslav Prášil, který se věnuje paličkování, pletení z vrbového proutí, restaurování a výrobě skleněných vánočních ozdob. Dalším laureátem se stala firma Zmítko Czech Glass zabývající se tradiční výrobou a prodejem ručně foukaného skla nad kahanem. Výrobní sortiment se zaměřuje především na užitkové a dekorativní sklo, vánoční ozdoby, malované koule, degustační a octové láhve, olejové lampy, svícny a sklo na aranžování květin. Její výrobky jsou vyváženy do více než 12 zemí světa.

Archivní snímek z předchozích ročníků soutěže
Značka Regionální potravina ocení ty nejlepší výrobky z Ústeckého kraje

Ocenění Zlatý džbánek je udělováno subjektům a osobám, které udržují a zachovávají při své činnosti znalosti a dovednosti v oblasti tradiční lidové kultury v Ústeckém kraji. Mohou jej obdržet jednotlivci, kolektivy, tělesa a organizace, které výsledky své činnosti prezentují na veřejnosti při konání veřejných akcí. Je spjato s finančním ohodnocením ve výši 10 tisíc korun. Každému oceněnému je také předán věcný dar v podobě keramického džbánku a diplom. 

Další zajímavosti z Ústeckého kraje najdete na stránkách Ústeckého kraje www.kr-ustecky.cz a na jeho facebookovém profilu.