Epidemie hepatitidy A, tedy žloutenky, která se rozšířila z Prahy do celého Středočeského kraje a šíří se i na Moravu, do okresu Louny nedorazila.

Podle údajů z ministerstva zdravotnictví evidují hygienici v okrese jeden případ nákazy. V celém Ústeckém kraji je to pak kolem jedenácti případů. Lékaři přesto doporučují jako nejlepší prevenci očkování.

„Lidé se na možnost očkování chodí ptát častěji. Doporučila bych ho jako nejlepší prevenci, základ je také samozřejmě pečlivé dodržování hygienických návyků. Bohužel v současné době je očkovacích látek nedostatek,“ řekla lounská lékařka Iveta Bušáková.

To, že očkovací látka chybí, potvrdili i lékárníci. „Očkovací látku Havrix, která je proti žloutence typu A, nemáme,“ uvedla na dotaz Deníku vedoucí lounské lékárny Hana Götzlová. A očkovací látka chybí i v dalších lékárnách v celém okrese.

Učitelé poučili děti

Děti ve školách učitelé poučili. „V Lounech epidemie žloutenky nepropukla, ale i přes to učitelky vysvětlily dětem, jak se chránit a jak si správně mýt ruce. Na toaletách a u každého umyvadla jsou mýdla a papírové ručníky,“ uvedl ředitel Základní školy Přemyslovců v Lounech Miroslav Ekrt.

#nahled|https://g.denik.cz/12/26/zloutenka_vyskyt_cr_20081003_denik_clanek_solo.jpg|https://g.denik.cz/12/26/zloutenka_vyskyt_cr_20081003.jpg|Mapka výskytu žloutenky typu A v České republice v letošním roce do 39. týdne#

Žloutenka typu A, které se kvůli způsobu, jímž se nejčastěji přenáší, říká nemoc špinavých rukou, nehrozí jen lidem se špatnými hygienickými návyky. Nakažená osoba ho vylučuje stolicí. Nemoc se pak přenáší znečištěnýma rukama, potravinami či vodou.

V případě vody se nejedná pouze o její pití, ale nebezpečné jsou například i saláty, ovoce nebo jiné tepelně nezpracované potraviny, které byly znečištěnou vodou před jídlem omyty. Nebezpečné jsou např. i kostky ledu.

Příznaky žloutenky typu A se podobají chřipce, nemocný trpí bolestmi hlavy, břicha a kloubů, má teplotou, navíc může mít žaludeční a střevní potíže.