Policisté museli vyjet do teplické nemocnice. Muž, kterého na louce ve Fojtovicích uštkla zmije, ji přinesl se sebou do nemocnice. „Převzali jsme ji od lékaře a živou, zdravou ji vypustili za městem do volné přírody," říká velitel Městské policie Teplice Michal Chrdle. Zní to jako zábavná kuriozita, nicméně zvýšený výskyt zmijí teď hlásí policisté i lékaři v celém kraji.

Uštknutí zmije není pro zdravého dospělého jedince podle odborníků smrtelné. Jakkoliv je zmijí jed účinný, riziko otravy jedem se při viditelném skusu jednoho či obou jedových zubů pohybuje zhruba okolo 50 %. „Ročně jsou v Česku hlášeny desítky případů uštknutí člověka. Ale za posledních 20 let nebylo hlášeno jediné úmrtí," ujišťuje Lukáš Fuhrmann, primář ORL litoměřické nemocnice. „Nebezpečné je uštknutí u dítěte, alergika, starého člověka, nebo člověka s oslabeným imunitním systémem," dodává.

Pozor na příliš úzká škrtidla

Co dělat, když už vás zmije kousne? Rozhodně oblast nad ránou nezaškrcovat gumovým proužkem, provázkem nebo škrtidlem. Místo toho použijte obvaz, aby nedošlo k průtoku intoxikované krve. Přesný postup vám řeknou na nepřetržité lince Toxikologického informačního střediska na tel. 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02. Poté co nejrychleji vyhledejte lékařskou pomoc. Také se zmiji nepokoušejte zabít. „V Česku patří mezi chráněné druhy, za její zabití se trestá pokutou až do 100 000 Kč," upozorňuje terénní herpetolog Jiří Hejduk.

Zmije se vyskytují na místech, kde mohou najít svou přirozenou potravu. Najít je můžeme na okrajích lesů, polí nebo na březích potoků nebo řek. V lese, na volných prostranstvích nebo na zahradě se s nimi téměř nesetkáme. Hadi sice neslyší, ale zato dobře vnímají otřesy půdy. Při procházení rizikovými oblastmi proto pomáhá nakračovat chůzí „těžkou nohou" s přidupáváním. Dále se vyplatí nesahat do tmavých děr a neotáčet kameny nebo spadlé dřevo holýma rukama. Při chůzi pomáhá dívat se na zem pod nohy a chránit se i dlouhými kalhotami a pevnou kotníkovou obuví.

O. Patrovský