Osobní doklady, řidičské průkazy, osvědčení o registraci vozidla nebo technické průkazy, kartičky zdravotního pojištění, klíče, peněženky, ale i dokonce satelitní parabola nebo glukometr se objevily v Oddělení ztrát a nálezů Městského úřadu v Lounech. Během roku se tu sejdou věci, které lidé běžně ztrácejí, i věci kuriózní nebo pocházející z trestné činnosti.

Nejvíce se ztrácejí doklady

„Nejvíce lidé ztrácejí doklady. Občanské nebo řidičské průkazy a osvědčení o registraci vozidla nebo technické průkazy jsou vždy postoupeny na správní odbor Městského úřadu Louny. Občané jsou povinni ztrátu neprodleně nahlásit a současně požádat o vydání nového dokladu. To vše proto, aby se zabránilo případnému zneužití ztracených dokladů,“ uvedla Jarmila Zeibichová z úseku ztrát a nálezů městského úřadu. V letošním roce úředníci prozatím evidují 85 nálezů.

Na seznamu se objevily i neobvyklé věci. „Máme tu například novou satelitní parabolu, která byla nalezena na parkovišti v Lounech. Pravděpodobně ji někdo zapomněl naložit do auta. U obsluhy parkoviště se ale nikdo nepřišel zeptat, zda se tam tato parabola našla. Máme tu také mimo jiné například starší glukometr, pět jízdních kol nebo několik mobilních telefonů,“ přiblížila seznam věcí J. Zeibichová.

Zaevidovat a uložit

Mezi věcmi jsou i předměty, které pocházejí z trestné činnosti. „Jedná se například o nářadí, kovový šrot, dvě lana se smyčkou a tak podobně,“ řekla J. Zeibichová. Každou nalezenou věc úředníci zaevidují a uloží do skladu. „Nalezené věci se zveřejní na úřední desce po dobu 15 dnů ode dne odevzdání nálezu a na internetových stránkách městského úřadu. Nalezené věci, u kterých s podaří zjistit majitele, se mu vrátí. Ostatní věci jsou uloženy po dobu 6 měsíců, pak připadnou do majetku města. O dalším využití popřípadě likvidaci rozhoduje likvidační komise,“ vysvětlila J. Zeibichová.

Seznam ztracených věcí je uveřejněn na internetových stránkách radnice. „V seznamu jsou pouze věci, které nebyly dosud vyzvednuty a neuplynula lhůta 6 měsíců,“ řekla J. Zeibichová. Ztracené věci si lidé v Lounech mohou vyzvednout nebo se na ně informovat osobně i telefonicky na městském úřadě na Mírovém náměstí, kancelář 222. „K vydání nalezené věci je potřeba doklad totožnosti, doklad o nabytí věci, popřípadě čestné prohlášení o vlastnictví věci,“ poznamenala J. Zeibichová.

Nalezenou věc mohou lidé odevzdat na tom samém místě. „Občané odevzdávají nalezené věci i na městskou policii, která je pak následně předá na úsek ztrát a nálezů MÚ Louny. Nalezené věci mimo území města Louny se odevzdají na obecním úřadě, v jehož katastru byla věc nalezena,“ dodala J. Zeibichová.