V ČR v posledních několika letech roste zájem rodičů a dětí o Základní umělecké školy (ZUŠ). Počty žáků se ve většině z nich rapidně zvýšily, souvisí to také se silnými populačními ročníky. Školy tak hledají nové prostory, například v Žatci během léta vzniknou ve zrekonstruovaných půdních prostorách další tři učebny. „Za poslední dva, tři roky se nám počet žáků hodně zvýšil. Naše kapacita, která je 750 dětí, je téměř vyčerpána," sdělila Irena Marešová, ředitelka školy žatecké ZUŠ.

V minulých dnech začala ve škole rekonstrukce půdních prostor spojená s opravou střechy. „Celkové náklady jsou na základě výběrového řízení na zhotovitele 3,5 milionu korun," sdělil Pavel Král, vedoucí odboru rozvoje a majetku města žatecké radnice. Práce mají trvat tři měsíce a provádí je společnost Azistav, která nedávno pro město dokončila rekonstrukci bazénu na Základní škole Jižní.

Tři učebny v podkroví

Práce v budově ZUŠ výuku žáků neovlivní. „Začalo se s pracemi venku, takže to naší výuku v závěru školního roku nijak neomezuje. Uvnitř se začne počátkem července a vše má být hotové v závěru srpna tak, abychom ještě stačili před zahájením školního roku uklidit a vše připravit," sdělila ředitelka školy.

Při rekonstrukci v podkroví vzniknou ve škole tři nové učebny - jedna větší a dvě menší. A také zázemí pro ně včetně toalet, šaten a kabinetu. Učebny má využívat hlavně hudební obor školy. „Zvětší se také náš sál v přízemí a přibude u něj prostor pro technické zázemí, které využijeme například při nahrávání našich CD nosičů," dodala ředitelka školy.